29 de desembre 2008

Un Univers per descobrir - Nota de premsa

29 Desembre 2008: Un Univers per descobrir durant l'Any Internacional de l'Astronomia 2009.


29 de Desembre 2008, Paris: Amb el 2009 just en l'horitzó, astrònoms i aficionats arreu del mon estan enfeinats preparant l'Any Internacional de l'Astronomia. Unes esbalaïdores 135 nacions estan col·laborant per apropar l'Univers a la Terra. Esdeveniments i activitats tindran lloc durant els pròxims 365 dies i mes enllà, en un espectacle de proporcions còsmiques.


L'Any Internacional de l'Astronomia 2009 (IYA2009) ha estat impulsat per l'Unió Astronòmica Internacional (IAU) i l'Organització de les Nacions Unides per l'Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO) sota el lema “Un Univers per descobrir”.

La cerimònia inaugural oficial de l'IYA2009 tindrà lloc a Paris els 15 i 16 de Gener del 2009, i la premsa esta invitada a assistir-hi. Hi participaran, entre els ponents principals, diversos guanyadors del premi Nobel. També hi hauran connexions en directe des d'emplaçaments remots on es podran veure científics en ple treball. Molts països faran les seves pròpies cerimònies inaugurals al Gener i al Febrer, fent palesa la seva dedicació a l'any de l'Astronomia. Els esdeveniments però començaran abans. No s'estranyin de veure telescopis pels carrers el dia de Cap d'Any. El Grup de Física Solar de l'IYA2009 ha estat ocupat planejant una grandiosa campanya mundial d'observacions, amb més de 30 països involucrats i més de 150 emplaçaments, on es veuran astrònoms aficionats instal·lar els seus telescopis tant al carrer com en centres científics, per permetre al public observar el Sol utilitzant equipaments especials de seguretat.

El Diari Còsmic (Cosmic Diary) és un exemple de les activitats globals que tindran lloc durant el 2009, amb l'obertura de la seva pàgina web oficial el dia de Cap d'Any. El projecte gira al voltant del dia a dia d'astrònoms professionals. Més de 50 blocaires, professionals de més de 35 països empleats per organitzacions com l'ESO, la NASA, l'ESA i JAXA ja han començat a produir continguts, escrivint sobre les seves vides, el treball que efectuen i els reptes que afronten. El públic podrà veure en que consisteix ser un astrònom, i com es condueixen investigacions punteres. Un altre projecte, 365 Dies d'Astronomia, publicarà un podcast per dia durant tot l'any. Els episodis seran escrits, enregistrats i produïts per persones arreu del món.

100 Hores d'Astronomia, un altre projecte clau de l'IYA2009, és un esdeveniment global que tindrà lloc del 2 al 5 d'Abril del 2009 arreu del món i en el que Andorra també hi participarà, amb activitats a l'abast d'un ampli ventall de public, incloent transmissions en directe a través d'Internet, reunions d'observacions i molt més. Un dels objectius claus de les 100 Hores d'Astronomia és aconseguir que el més gran nombre possible de persones mirin a través un telescopi, al igual Galileu fa 400 anys.

El projecte clau “De la Terra fins l'Univers” (From Earth to the Universe o FETTU) és una exposició dissenyada per l'IYA2009 que farà descobrir a una audiència molt amplia imatges astronòmiques de gran format en indrets poc tradicionals com parcs públics i jardins, museus d'art, galeries comercials o estacions de metro. Més de 30 països arreu del món estant actualment en la fase de desenvolupament dels projectes FETTU, alguns d'ells en emplaçaments diversos. Uns 15 països planegen de començar les exposicions FETTU durant el primer del 2009, amb un nombre d'imatges exhibides que varia de les 25 fins a les 100. El projecte FETTU serà presentat a la comunitat mundial durant la cerimònia inaugural a la seu de l'UNESCO del proper mes de gener.

“El Mon de Nit” (The World at Night) és un projecte especial de l'IYA2009 que està produint i portant al públic una col·lecció de fotografies i de vídeos impressionants dels monuments més importants del món amb el cel nocturn de fons. “El Món de Nit” està preparant més de 30 exposicions i actes educatius arreu del planeta.

Un dels objectius del IYA2009 també és conscienciar la societat sobre la pol·lució lumínica, i de com la bellesa del cel nocturn és ofegada progressivament, particularment en les zones urbanes. El projecte “Conscienciació dels Cels Obscurs” (Dark Skies Awareness) tracta aquesta temàtica a fons, d'una manera pràctica i global. Una de les formes en que es farà serà celebrant actes de recompte d'estrelles, on s'animara al public a comptar quantes estrelles d'una zona del cel es poden veure des de casa seva. Quan es comparen les dades obtingudes amb les d'àrees realment obscures els resultats son molt sovint sorprenents! L'esdeveniment “Quantes estrelles” (How Many Stars) començara a partir del gener del 2009.

Un llistat dels esdeveniments més importants és accessible des de la pàgina web oficial de l'IYA2009, www.astronomy2009.org/highlights. A partir d'ella és també possible contactar amb els Nòduls Nacionals, responsables d'organitzar els actes a nivell local en les nombroses nacions participants. Entre els actes que s'organitzaran a Andorra cal remarcar la mesura del radi de la Terra amb un gnòmon, el 26 de Març, que involucrarà a diverses classes de tots els sistemes educatius arreu del país. També s'organitzaran diverses xerrades a les escoles del país sobre astronomia a càrrec del Dr. Joan-Marc Miralles Bellera, la primera sent el 12 de Gener a l'escola de Andorrana de Segona Ensenyança de Santa Coloma on parlarà als alumnes de segon curs sobre la recerca en Astronomia. El Dr. Miralles també oferirà una conferencia pública sobre la cosmologia observacional moderna el 20 d'Abril a la Sala d'Actes del Centre Cultural La Llacuna d'Andorra-la-Vella. Un altre esdeveniment important serà la setmana de les matemàtiques que organitza l'associació Grup d'Amics de les Matemàtiques d'Andorra (GAMMA) del 13 al 19 de Maig, i que és dedicarà a explorar les relacions entre les matemàtiques i l'astronomia.

Durant l'any 2009, el cel proporcionarà força esdeveniments apassionants, incloent l'eclipse total de sol més llarg del segle 21, que tindrà lloc el 22 de Juliol i durarà 6 minuts i 39 segons, visible en una estreta franja que travessarà països com la Índia, el Bangladesh i la Xina. Es preveu també una important pluja d'estels cap a la meitat del mes de novembre, amb pronòstics superiors a uns increïbles 500 estels fugaços per hora. A mitjans d'octubre, Júpiter serà visible cap al tard, en una hora perfecte per ensenyar al públic el planeta gegant i les seves llunes. Aquesta vista és impressionant fins i tot a través d'un petit telescopi d'aficionat.

L'IYA2009 busca involucrar el màxim de gent possible en les seves activitats, i per això tots els aficionats a l'astronomia han estat mobilitzats per ajudar a organitzar i participar en els actes. Coneguts pel seu entusiasme, aquest exèrcit d'ajudants creix cada dia, preparant la promoció de l'astronomia amb una varietat sensacional de maneres. De fet, hi ha tants milers de persones arreu del planeta involucrades que ja formen la xarxa d'astronomia més gran mai vista al món.

La Dra. Catherine Cesarsky, presidenta de l'IAU, diu: “135 països s'han compromès en aquest Any, tots treballant conjuntament amb el proposit de fer accessible l'astronomia a tothom. L'IYA2009 reforçarà els lligams entre l'educació científica i les carreres científiques, estimulant l'augment a llarg termini de les inscripcions d'estudiants en els camps de la ciència i la tecnologia i el reconeixement per l'aprenentatge al llarg de la vida.

El Dr. Joan-Marc Miralles, membre de l'IAU i Punt de contacte per Andorra de l'IYA2009, diu: “Per les seves característiques geogràfiques, Andorra posseïx una qualitat de cel excepcional que sovint desconeixem però que ens permet gaudir de l'espectacle còsmic quotidià . L'IYA2009 ens brinda l'oportunitat única d'ensenyar a tothom les meravelles que s'amaguen en la foscor del cel nocturn i de fer descobrir al public com els astrònoms treballem per fer avançar els coneixements sobre l'Univers que ens envolta.


Amb un tant gran nombre d'activitats planificades, ara és el moment ideal per aprendre més coses sobre el cosmos i el nostre lloc en ell. El 2009, Any Internacional de l'Astronomia, promet tot un Univers per descobrir, i comença el 1er de gener de 2009.


###


Nota pels editors


L'IYA2009 commemora els 400 anys de la primera observació astronòmica feta per Galileo Galilei a través d'un telescopis. És una celebració mundial promocionant l'astronomia i la seva contribució a la societat i la cultura, amb esdeveniments a nivells regional, nacional i mundial.

L'IAU es l'organització astronòmica internacional que reuneix gairebé 10000 astrònoms de renom provinents de tots els països del món. La seva missió es de promoure i salvaguardar la ciència de l'astronomia en tots els seus aspectes a través de la cooperació internacional. L'IAU també serveix com l'autoritat internacionalment reconeguda per atribuir designacions als cossos celestials i als elements característics en les seves superfícies. Fundada l'any 1919, l'IAU es el col·legi professional d'astrònoms més gran del món.

Vídeo de benvinguda al IYA2009: Un vídeo de benvinguda especial per l'IYA2009 esta disponible. Presentat per Catherine Cesarsky, presidenta de l'Unió Astronòmica Internacional, dura aproximadament 5 minuts i esta disponible en Angles, Francès i Espanyol. El vídeo es troba disponible per descarregar a www.astronomy2009.org .


Informació suplementària


Web IYA2009: www.astronomy2009.org

Web IYA2009 Andorra: http://astroandorra.blogspot.com

IYA2009 Opening Events: www.astronomy2009.org/events

Opening Ceremony Media accreditation: www.astronomy2009.org/opening

UNESCO IYA2009 website: www.unesco.org/iya2009

Opening Ceremony website: http://www.astronomy2009.org/opening

Dawn of IYA2009 (Solar Physics Group) website: www.solarastronomy2009.org

Cosmic Diary website (active 1 January 2009): www.cosmicdiary.org

356 Days of Astronomy: http://365daysofastronomy.org.

100 Hours of Astronomy: www.100hoursofastronomy.org

From Earth To The Universe: www.fromearthtotheuniverse.org

Dark Skies Awareness: www.darkskiesawareness.org

International Astronomical Union website: www.iau.org

IYA2009 welcome video: www.astronomy2009.org/resources/multimedia/videos/


Per més informació:

IAU IYA2009 Coordinator

Pedro Russo

ESO ePOD

Karl-Schwarzschild-Strasse 2

D-85748 Garching bei München

Germany

Tel: +49 89 320 06 195

Cell: +351 96285 4775 / +49 17661100211

Fax: +49 89 320 23 62

E-mail: prusso@eso.org


Contactes addicionals

Dr. Joan-Marc Miralles Bellera

IYA2009 Andorra Single Point of Contact

Institut d'Estudis Andorrans

Tel: +34-685922749

E-mail: joanmarc.miralles@gmail.com


Yolanda Berenguer

UNESCO Focal Point for the International Year of Astronomy 2009

UNESCO HQ, Paris

Tel: +33-1-45684171

E-mail: y.berenguer@unesco.org


Dr. Karel A. van der Hucht

General Secretary, International Astronomical Union

IAU Secretariat, Paris, France

Tel: +33-1-43-25-83-58

E-mail: K.A.van.der.Hucht@sron.nl


IAU Press Officer

Lars Lindberg Christensen

ESO ePOD, Garching, Germany

Tel: +49 89 3200 6761

Cellular: +49-173-3872-621

E-mail: lars@eso.org

18 de desembre 2008

Trailer IYA2009




Us deixo aquest video per anar fent boca fins al principi de l'Any Internacional de l'Astronomia. El podeu trobar en mes formats en aquesta pagina.


17 de desembre 2008

Webcast desde Newgrange, County Meath, Irlanda

Imatge cortesia del Office of Public Works

El diumenge 21 de desembre entre les 9:30 i les 10:30 del matí, el nódul irlandés de l'IYA2009 ens oferirà un webcast en directe de l'alba del solstici d'hivern (a les 9:55 del mati exactament) desde la tomba neolítica de Newgrange, County Meath, Irlanda:



Aquest serà el primer esdeveniment de celebració de l'Any Internacional de l'Astronomia 2009. 

Us deixo el missatge original del Professor Michael Redfern, SPoC del nódul Irlandés:

Dear colleagues,

The Irish node of IYA2009 are offering to share with IYA2009 Worldwide a live webcast from the neolithic passage tomb of Newgrange, in County Meath, Ireland, of the winter solstice sunrise on December 21st. This event is organised and sponsored (for IYA2009), by the Office of Public Works in Ireland. This will be the first of many IYA2009 events.
See http://www.newgrange.com/http://astronomy2009.ie/

Newgrange is an extremely well-preserved and very large neolithic monument dating from about 5000 years ago, dated from both the archaeological and astronomical evidence. A corballed inner chamber within the mound, with many beautiful decorated stones, lies at the end of an 18m downwards sloping tunnel. On each winter solstice for the past 5000 years the first rays of the rising Sun would have passed through a specially constructed aperture (the roof box) above the entrance. Today these rays fall on the floor of the inner chamber at the foot of a decorated stone, but 5000 years ago the actual stone would have been illuminated. Newgrange is the oldest neolithic monument in the World with a known astronomical function, and it predates the better-known Stonehenge in the neighbouring island of Great Britain by more than a thousand years.

When Newgrange was built neolithic astronomers set out the dimensions and positions of the various components, (of the roof box, passage, inner chamber etc.), before the mound was built, with extraordinary precision. Angles are correctly defined to within a small fraction of a degree. The archaeologists talk (fancifully I think) about various ritual functions, and certainly the recent complete excavation showed that the inner chamber was the repository of cremated human remains. They speculate that the Sun's rays at midwinter sunrise served to connect the Worlds of the living and the dead, but I prefer to think of it as an astronomical observatory, which it certainly was, built to determine the end of the old year and the start of the new one.

At some unknown time in the past the passage was blocked and the function of the observatory lost - although, strangely, local folklore tells of the midwinter sunrise entering the mound. It was rediscovered when the mound was excavated in the 1960s and since that time a small number of observers have been in the chamber each year to observe the event. I was there a few years ago and it is very moving experience - one can not help but think of our remote ancestors ~250 generations ago doing the same thing.

This will actually be the first event which is specifically to do with IYA2009, although the formal launches of IYA2009 and the Irish Programme for IYA2009 will be in early January. Of course the winter solstice is a few days early, but maybe one could argue instead that the calendar year starts a few days late - certainly midwinter marks the start of the Solar year. To whet your appetite I am attaching an image taken just after sunrise, courtesy of the Office of Public Works, Ireland. You may use this picture, but please include the proper accreditation.

So the Irish Node of IYA2009 and the Office of Public Works in Ireland are inviting you to join with us in a live observation of this unique and very moving event, just as our remote ancestors did all those years ago.


Thanks,

Professor Michael Redfern
School of Physics, National University of Ireland, Galway
+353    (0)91492717 or (0)91494529      (office)
         (0)91494584                            (fax)
         (0)878071426                           (mobile)
Secretary,                             Royal Irish Academy Committee for Astronomy & Space Research
Director,                              Centre for Astronomy, NUI Galway
Single Point of Contact,       Irish Node for the International Year of Astronomy 2009 

16 de desembre 2008

Benvinguts!!


L'any 2009 ha estat declarat com a Any Internacional de l'Astronomia per les Nacions Unides en conmemoració dels 400 anys de les primeres observacions amb un telescopi fetes per Galileo Galilei. Andorra també participarà d'aquesta celebració amb diverses activitats al llarg de l'any.

Aquest bloc espera servir de punt de trobada pels interessats en col·laborar i participar en la gran festa de l'astronomia i la ciencia en general.