30 de març 2009

100 Hores d'Astronomia - Nota de premsa

100 Hores d'astronomia: La marató astronòmica mundial és a punt de trencar rècords.

30 de Març del 2009, Andorra la Vella i Paris: 100 Hores d'Astronomia, projecte clau de l'Any Internacional de l'Astronomia 2009, és a punt de convertir-se en l'esdeveniment de divulgació pública de la ciència més important mai vist. Més de 1500 esdeveniments s'han registrat en més de 130 països i aquest nombre s'incrementa dia a dia. 100 Hores d'Astronomia és realment un projecte global; un esdeveniment d'una escala mai intentada abans, en el que s'espera la participació activa de més d'un milió de persones!

100 Hores d'Astronomia (100HA) és un projecte clau de l'Any Internacional de l'Astronomia (IYA2009). És una celebració mundial composta d'un ampli ventall d'activitats pensades per fer participar el públic. 100HA tindrà lloc durant 4 dies i nits, del 2 al 5 d'Abril del 2009. Durant aquest període, persones arreu del mon compartiran l'experiència i l'emoció de l'observació del cel. Per a molts serà la seva primera ullada a les meravelles celestes a través d'un telescopi. Per altres, és l'oportunitat perfecte de compartir el seu coneixement i entusiasme, ajudant a descobrir el cosmos a ulls frescos i ansiosos.

A Andorra s'organitzarà un observatori astronòmic public a la plaça del Poble d'Andorra la Vella que començarà el 3 d'Abril a les 20:30 i finalitzarà el dia 4 a la 1:00 de la matinada sota els auspicis de la Comissió Nacional Andorrana per la UNESCO i amb la col·laboració del Comú d'Andorra la Vella. S'espera la presencia de nombrosos astrònoms aficionats del país així com de fora que instal·laran a la plaça els seus telescopis i altres diversos instruments d'observació per permetre a tothom que passi poder experimentar el plaer de l'observació dels astres i descobrir les meravelles que amaga el cel. Per afavorir la visibilitat del cel nocturn, el Comú d'Andorra la Vella rebaixarà el nivell de l'enllumenat public en la plaça i als voltants durant la durada de l'esdeveniment. Durant la vetllada, els astrònoms aficionats participants i el doctor en astrofísica andorrà Joan-Marc Miralles respondran a les preguntes dels curiosos i els ajudaran a orientar-se en l'immensitat de l'Univers.

Un webcast en directe de 24 hores intitulat “Around the World in 80 Telescopes” (La volta al món en 80 telescopis) es durà a terme des del 3 d'abril a les 9:00 UT fins al 4 d'abril a les 9:00 UT, seguint dia i nit al voltant de la Terra en alguns dels observatoris mes avançats tant terrestres com espacials. Els espectadors podran esbrinar el que succeeix en un observatori en el seu país o en l'altre costat del planeta, enviar preguntes o missatges, veure noves imatges del cosmos, i descobrir el que fan els astrònoms en aquell mateix moment! Entre el telescopis participants s'inclouen els telescopi Gemini North i Keck basats a Hawaii, el Telescopi Anglo-Australià, telescopis de les illes Canàries, el Gran Telescopi Sud-Africà, observatoris basats a Xile com el Very Large Telescope de l'ESO o telescopis espacials com el NASA/ESA Hubble Space Telescope, l'ESA XMM-Newton i Integral, i molts més. De fet, “Around the World in 80 Telescopes” portarà als espectadors a tots els continents, inclosa l'Antàrtida! El webcast en si tindrà la seva seu al quarter general de l'Observatori Europeu Austral (ESO) situat a Munic, Alemanya, amb una transmissió en viu per Ustream.tv. Qualsevol persona amb un navegador web que suporti Flash serà capaç de seguir l'emissió a través de la web de 100HA i ser una part del projecte. Cadenes de TV, portals webs, i el centres científics podran també utilitzar el feed d'alta qualitat i el video player podrà ser integrat en pagines webs. Representants dels mitjans de comunicació que desitgin informar des de primera línia i entrevistar al equip han de posar-se en contacte amb ell.

A nivell mundial, el programa principal “Global Star Party”, que començarà al vespre del 4 d'abril, es preveu com un esdeveniment de dimensions extraordinàries. Astrònoms aficionats, clubs i altres grups muntaran telescopis en llocs públics per permetre al màxim de gent possible observar el cel. Llocs tradicionals per festes d'estels com carrers transitats o centres comercials seran coberts, així com llocs menys tradicionals com residencies de la 3era edat o bases militars. Els entusiastes han estat treballant molt dur per assegurar que un nombre increïble de persones puguin observar a través d'un telescopi durant la “Global Star Party”.

Aquestes iniciatives principals tindran el suport de moltes altres activitats com per exemple el “Sun Day”(Dia del Sol) el 5 d'abril i “100HA Junior”, així com diversos actes d'inauguració de les 100 Hores d'Astronomia a tot el món.

Tot això, és clar, a més dels milers d'esdeveniments locals que estan planejats pel entusiastes de la ciència i l'astronomia d'arreu el món, incloent sessions d'observació amb telescopis, exposicions, espectacles especials i molt més.

100 Hores d'Astronomia és una empresa d'un abast sense precedents que involucrarà gent de tota classe arreu del món. Participa i sigues part d'un esdeveniment mundial que entrarà en els llibres de rècords.

Links


Notes

La visió de l'IYA2009 és d'ajudar els ciutadans del món a redescobrir el seu lloc en l'Univers a través del cel diürn i nocturn, l'impacte de l'astronomia i les ciències bàsiques de la vida quotidiana, i comprendre millor com el coneixement científic pot contribuir a una societat més equitable i més pacífica.

L'objectiu de l'IYA2009 és estimular l'interès arreu del món, especialment entre els més joves, per l'astronomia i la ciència sota un tema central, “L'univers per descobrir”. Els esdeveniment i activitats de l'IYA2009 promouran una mes gran apreciació dels aspectes inspiradors de l'astronomia, que materialitza aquest be comú a tots els països que és el cel.

Les activitats de l'IYA2009 tenen lloc a nivell global i regional, i especialment a nivell nacional i local. S'han format Nòduls Nacionals en cada país per preparar les activitats pel 2009. Cada Nòdul estableix col·laboracions en la preparació d'activitats pel 2009 entre astrònoms professionals i aficionats, centres científics, educadors i comunicadors científics. L'Any Internacional de l'Astronomia va ser proclamat per les Nacions Unides el 20 de Desembre del 2007.

L'IAU és l'organització astronòmica internacional que reuneix gairebé 10000 astrònoms de renom provinents de tots els països del món. La seva missió és de promoure i salvaguardar la ciència de l'astronomia en tots els seus aspectes a través de la cooperació internacional. L'IAU també serveix com l'autoritat internacionalment reconeguda per atribuir designacions als cossos celestials i als elements característics en les seves superfícies. Fundada l'any 1919, l'IAU és el col·legi professional d'astrònoms més gran del món.

Ustream.TV és la plataforma d'emissió de vídeos interactius en directe que permet a qualsevol persona amb una càmera i una connexió a Internet d'emetre ràpidament i fàcilment per una audiència global i de tamany il·limitat. En menys de dos minuts, qualsevol pot convertir-se en un organisme de radiodifusió mitjançant la creació del seu propi canal en Ustream o per la difusió a través del seu propi lloc web, donant la possibilitat de comprometre's amb el seu públic i de construir més la seva marca.

1 comentari: